Wat is een scoliose?

Bij een scoliose heeft de wervelkolom één of twee zijwaartse krommingen. Dit zorgt voor een afwijkende houding. Vaak zie je dit voor het eerst bij kinderen in de groei. Een scoliose kan leiden tot pijnklachten aan de rug, borst en nek. Maar ook tot minder vrij kunnen bewegen en ademhalen.

Wat is een Schrot-therapie?

De Schroth-methode voor scoliose is ontwikkeld door Katharina Schroth in Duitsland in 1912. Het is al meer dan een eeuw een effectieve behandelmethode. Het individuele behandelingsprogramma is ontworpen om de wervelkolom naar een normaler patroon te veranderen. Met oefensessies, onder begeleiding en thuis, leer je een betere houding aan. Je wordt je meer bewust van je lichaam, zodat je zelf je houding kunt corrigeren. Ook op de langere termijn. Het is de bedoeling dat de verbeterde houding, geleerd in de oefensessies, een gewoonte wordt. Daarnaast krijg je individuele adviezen voor een goede zit-, sta- en rusthouding en bijvoorbeeld voor sporten.

Voor wie?

Mensen met houdingsafwijkingen/scoliose. Behandeling heeft het meeste effect bij kinderen die nog in de groei zijn. Maar ook bij adolescenten en ouderen levert de therapie goede resultaten op. Een afspraak maken kan met en zonder verwijzing van een huisarts of specialist.

Meer informatie: www.schroth-therapeut.nl

Fysiotherapeut:
Juliëtte Barbier