Oedeemtherapie

Wat doet de oedeemfysiotherapeut?
De oedeemfysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut en ter zake kundig bij ophoping van vocht en specifieker lymfevocht. Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. De oedeemfysiotherapeut behandelt adequaat de afvoer van uw lymfoedeem en is daarnaast deskundig op gebied van bewegen, uw houding en uw ademhaling.

Wat is oedeem?
Oedeem is een vochtophoping ergens in het lichaam. Vaak zie je het bij dikkere voeten na lang zitten of staan en bij warm weer als de circulatie niet meer 100% is. Dit gaat weer weg als je in beweging gaat of een nachtje geslapen hebt.

Wat is lymfoedeem?
Lymfoedeem gaat niet vanzelf weg. Het is een vochtophoping door een niet goed functionerend lymfafvoer systeem. Vaak ten gevolge van een operatie waarbij lymfklieren zijn verwijderd of door bestraling. Lymfoedeem zit vaak aan een zijde van het lichaam, meestal is een hand of arm of been verdikt. De huid wordt meer gespannen, het betreffende lichaamsdeel voelt zwaarder aan. De omvang neemt toe. Lymfoedeem is niet pijnlijk maar het kan u hinderen in uw dagelijkse bezigheden. Als er sprake is van littekenweefsel in het oedeemgebied kan er meer beperking zijn van bewegen.

Klachtenbeeld
Bijna altijd na operatie of na bestraling c.q. chemo kan verminderde afvoer van vocht ontstaan; vaak lymfvochtophoping in de volgende regio’s: 

  • Borstregio/arm 
  • Liesregio/buik/been
  • Hals/schouderregio

Behandelmethoden

Manuele lymfdrainage
Een zachte massagetechniek ter stimulering van de afvoer van lymfvocht 

Compressietherapie
Soms wordt er gebandageerd om de afname van omvang van het ledemaat snel te  realiseren. Daarnaast zal er een elastische kous worden aangemeten om het effect te  behouden. 

Oefentherapie
Door gerichte oefeningen die u krijgt van uw oedeemfysiotherapeut kunt u de beweging en  functie van het betreffende ledemaat verbeteren. Vaak is er naast het lymfoedeem ook een  verminderde mogelijkheid tot bewegen of verminderde spierkracht in het operatiegebied. Daarnaast is gerichte revalidatietraining onder begeleiding wenselijk. Bewegen is heel  belangrijk! 

Ademtherapie
Specifieke oefeningen gericht op verbeterde buikademhaling verbetert ook de afvoer van  vocht. 

Uitleg en voorlichting
Informatie over huidverzorging, voeding, preventie, bewegen en zelfhulp. Daarnaast  begeleiding in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten. Aanleren van zelfmanagement 

Lymftaping
Specifieke tape wordt gebruikt die de huid iets optilt bij bewegen waardoor de onderhuidse  circulatie verbetert en de afvoer van lymfvocht beter gaat.

FYSIO FIT WIJCHEN

LOCATIE
BLAUWE HOF
Blauwe hof 4012
6602 WX  Wijchen
024-642 0697
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

LOCATIE 
HEILIGE STOEL
Heilige Stoel 3925 
6601 WH  Wijchen
024-641 4622
info@fysiofitwijchen.nl